9 Kasım 2008 Pazar

AŞIKLAR ŞEHRİ PARİS



Aşıkların şehri olarak bilinen Paris, dünyadaki en etkileyici şehirlerden biri.
Bir gün bu kenti ziyaret edecek olursanız kesinlikle hayal kırıklığına uğramayacaksınız!


Paris yüzyıllardan beri tarihte aşkı, romantizmi, gizemi ve mutluluğu sembolize eden bir şehir olmuştur. Paris, Seine nehri kenarına kurulmuş ve nehir, şehri ikiye bölmüştür. Milattan önce üçüncü yüzyılın sonlarına doğru kurulan ve gelişmeye başlaya Paris, önceleri İngiliz egemenliği altında kalmıştır. Sonra, Sezar'ın kenti ele geçirmesiyle Roma İmparatorluğu'nun yönetimi altına geçen şehir, milattan sonra Frank kralı 1. Clovis tarafından zapt edilmiş ve bugünkü haline kadar gelişimini sürdürmüştür. Krallıkla yönetilen ve birçok etkinin altına giren Fransa, izlerini Paris'te taşımaktadır. Kentte irili ufaklı birçok saray ve askeri akademi, şehrin tarihini günümüze kadar taşımayı başarmıştır.

Bir nehirle ikiye bölünmüş olan şehir, kuzeyde kalan tarafında dünyaca ünlü ve her zaman ışıl ışıl olan Champs-Elysees Caddesi, Louvre Müzesi, birçok mağaza ve tarihi mekan ile uzanmaktadır. Güneyde kalan kısımda ise, Paris'in simgesi Eiffel kulesi, Saint Germain De Pires ve birçok akademik bina yer almaktadır. Tarihin ve modern binaları içiçe geçtiği şehir 24 saat canlı ve eğlenceli bir dokuya sahiptir.

Fransa'nın en önemli yapılarının başında Eiffel Kulesi yer alır. Kule adını tasarımcısı olan Gustave Eiffel'den almıştır. Yüksekliği 320 metre olan kule Fransız İhtilali'nin bir simgesi haline gelmiştir. Kuleye yapılacak olan bir geziyle tüm şehir rahatlıkla izlenebilir. Louvre Müzesi ise dünyanın en ünlü ve büyük müzelerinden birisidir. 1200'lü yıllarda inşa edilen bu büyük bina, devlet binası olarak hizmet vermiştir. 1793 yılında ise binada restorasyon yapılıp müzeye dönüştürülmüştür. Müzede birçok sanat eserine ek olarak Mona Lisa, Venus De Milo ve Winged Victory gibi yapıtlar da görülebilir. Şehirde gotik mimari özelliklerini taşıyan en ünlü katedral ise Notre Dame'dir. Birçok roman ve oyuna konu olan bu yapıt, 1163 yılında inşa edilmeye başlanmış ve 1345 yılında bitirilmiştir. İnanılmaz mimari güzelliklere sahip üç ayrı kapıya sahiptir. Katedralin kulelerinden Paris'in muhteşem manzarası izlenebilir. Paris'in ilginç özelliklerinden birisi de dünyanın en çok ziyaret edilen mezarlıklarından birisine sahip olmasıdır. Cimetiere du Pere Lachaise adlı bu büyük mezarlıkta, Oscar Wilde, Balzac, Sarah Bernhardt, Edith Piaf ve Jim Morrison gibi ünlülerin ebedi istirahatgahları da bulunmaktadır. Şehirde Catacombes adı verilen ve yerin 20 metre altında yer alan mezarlar da bulunmaktadır. 1785 yılında artan ölümlerden oluşan cesetlerin üzerine binalar kurulması sonucunda ortaya çıkan bu yapılar, İkinci Dünya Savaşı sırasında da askeri sığınak olarak kullanılmıştır.

Paris genel olarak akdeniz ikliminin etkisindedir. Yazlar sıcak geçer ancak Ağustos ayından itibaren şiddetli yağmurlar başlar. Kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. Şehirde suç oranı oldukça aşağı seviyelerdedir.

Şehir bir alışveriş ve moda merkezi olarak da ün salmıştır. Şehirde Usines Center, The Rue d'Alesia, Quai des Marques, Virgin Megastore gibi birçok ünlü markanın bulunabileceği alışveriş merkezleri bulunur. Ayrıca şehri gezerken yorulanlar için, cadde ve sokaklarda artık Paris'in simgesi haline gelmiş olan irili ufaklı kafeler iyi birer tercih olacaktır. Akşam yemeğinden sonra alternatifler de artmaya başlamıştır. Paris'te başta ünlü Crazy Horse olmak üzere birçok kabare bulunmaktadır. Ayrıca çeşitli müzik gösterilerinin yapıldığı birçok pub ve bar şehri çevrelemiştir.

Paris denince son yıllarda akla gelen başka bir eğlence merkezi ise EuroDisney'dir. Mekan şehrin neredeyse beşte biri büyüklüğündedir. EuroDisney'de altı adet otel, birçok restoran ve inanılmaz eğlence imkanı sunan çeşitli parklar mevcuttur. Kentte ayrıca tursitlerin çok ilgisini çeken iki adette tropikal akvaryum bulunmaktadır.

Romantik bir gezi, unutulmaz bir balayı, sürpriz bir yeni yıl geçirmek isteyenler için Paris sınırsız bir olanak yelpazesine sahiptir. Tarihle bütünleşmiş caddeler, modanın kalbi sayılan alışveriş mekanları ve tatlı bir müziğin esintisine kapılmış Seine nehrinin inanılmaz manzarası unutulmayacak bir çerçeve çizmektedir.ALINTI

Hiç yorum yok: