7 Ocak 2009 Çarşamba

Laptop LCD Ekranını Kendiniz Değiştirin




Bu döküman sadece bilgi amaçlı sunulmuştur ve kullanıcının buradaki yönergeleri uygulayarak herhangi bir zarara uğramasından forumumuz sorumlu tutulamaz. Kullanıcı bu yönergeleri tamamen kendi iradesi altında uygulamalıdır.Lütfen profesyonel yardım alınız. Bu döküman tüm modellere uygulanamaz.
Her model kendine özgü tasarıma ve vida yerlerine sahiptir.

Gerekli araçlar: Yıldız Tornavida, Vidaları ve yapışkan etiketleri saklamak için bir kutu.

Vida sökme:
Genellikle ekranı kaplayan çerçeveyi tutan dört vida bulunmaktadır. Bu vidalar, estetik görünebilmesi için plastik çerçevenin renginde yapışkan etiketlerle üzeri kapatılmıştır. Bu yapışkanları tespit edip nazikçe kaldırın. Bu yapışkanları kutuda muhafaza edin. Sonra 4 vidayı yıldız tornavidayı kullanarak sökün. Bunları da kutuda saklayın.

Çerçeveyi çıkartma:
Vidaları söktükten sonra ekran çerçevesini ekrandan ayırmaya çalışın. Örnek olarak resim çerçevelerini düşünün. Notebook'un LCD panelini çerçevenin içerisindeki fotoğraf gibi farzedin. Fotoğrafı resim çerçevesinden çıkarırken uyguladığınızı burada da uygulayabilirsiniz. Çerçeveyi ayırmak için elinizi kullanın. Eğer çerçevenin yapıştırılmış olduğunu hissederseniz nazikçe hareket etmelisiniz. Çerçeveyi yavaşça adım adım çıkarın. Çok hassas davranarak yavaşya ayırmaya çalışın. Sony ve Apple gibi bazı markaların birtakım modellerinde çerçeve yapıştırılmış olduğu için sökmek hayli zordur.




1-Vida saklama etiketleri
2-Vidalar
3-Ekran Çerçevesi
4-LCD panel
5-Vidalar
6-Üst kapak
7-LCD Esnek Data Kablosu
Inverter'ı ve LCD paneli çıkarın:

Ekranı menteşelerle tutan dört kenardaki vidaları bulun ve bunları yıldız tornavida kullanarak sökün. Ekrandan gelen ve LCD inverter kartına giden 2'li kalın (yüksek voltaj) kabloyu bulun. (Inverter genellikle LCD ekranın alt tarafında küçük transformatöre benzeyen dikdörtgen bir karttır). Genellikle pembe ve beyaz kablodurlar. Bulması gayet kolaydır. Bunlar LCD'nin floresan kablosudur. Bunları inverter'dan çıkarınız. Son kalan bağlantı ise bilgi



1-inverter konnektör
2-Alt flex-kablo konnektör
3-Çekme bandı




Data kablosunu sökün:

Bu kablonun görevi datayı LCD'yi taşımaktır. Bu kablo 10 ile 40 adet arasında pin bağlantısı olan esnek bir kablodur. Bu kabloyu ekrana bağlantı kısmındaki konnektörün her iki tarafına eşit bir itme ile dikkatlice sökün. Bazı data kablolarında çekme bandı vardır. Eğer itina edilmezse pinlerin eğilmesi mümkün olabilir.




1-display panel konnector
2-Çekme bandı
3-Üst flex-kablo konnektör

Yeni LCD panelin takılması:

Yeni ekranın takılması için buradaki yönergeleri ters sıra ile takip ederek tekrar uygulayınız.

Son olarak LCD panelin arka tarafında LCD part number (model numarasını) görebilirsiniz. Genellikle bilinen markalar ekranın arkasında sol sütunda bu bilgiyi verirler. Bu model numarasını bize bildirerek de LCD panel satın alabilirsiniz.

Ekran Çözünürlük Tablosu:


XGA 1024 x 768
WXGA 1280 x 800
WXGA+ 1440 x 900
SXGA 1280 x 1024

SXGA+ 1400 x 1050
WSXGA 1280 x 854
WSXGA+ 1680 x 1050
UXGA 1600 x 1200
WUXGA 1920 x 1200

Hiç yorum yok: