4 Ocak 2009 Pazar

"Denizaltı : Hem su üstünde hem de dalarak su altında hareket edebilen savaş gemisi"





Böyle yazıyor bir ansiklopedide denizaltı için. İşin açıkcası ben de yeni öğrendim su altında yüzebilen savaş gemilerine denizaltı dendiğini. Araştırma ve bilimsel amaçlı kullanılan denizaltılara ise batiskaf deniyormuş. Neyse her iki denizaltı türüde aynı prensibe göre çalısıyorlar nasıl olsa.

Aslında ben de öğrendim bu yazı sayesinde denizaltılarin nasıl yüzdüklerini. Umarım sizlerde denizaltı hakkında kafanızdaki soruları bu yazı ile cevaplarsınız.
Şimdi denizaltıların nasıl yüzdüklerini denizaltı animasyonları ile inceleyelim.Yüzebilmek
Çoğumuz okulda öğrenmişizdir az çok bir cismin yüzebilmesi için gerekli kuralı. Bu kurala göre; bir cismin su üstünde yüzebilmesi için yoğunlugunun, suyun yoğunluğundan az olması gereklidir.
Peki nedir bu yoğunluk denen kavram. Bir cismin yoğunluğu cismin ağırlığının cismin hacmine bölümüne eşittir. ( Yogunluk = Ağırlık / Hacim ) Soğuk ve tatlı suyun yoğunluğu 1 gram / santimetreküptür. ( Yani, suyun 1santimetreküpü 1 gram ağırlığındadır.) Yoğunluğu bundan az olan bir cisim su üstünde yüzebilir. Örneğin; bir tahta yaklaşık olarak 0.5 gram/santimetreküp yoğunluğa sahiptir ve su üstünde yüzebilir.
Pekala tahtadan yapılmış bir tekne su üstünde yüzüyor da, yoğunluğu sudan büyük olan demirden yapılmış bir tekne nasıl batmıyor.
Bu soruyu sormakta haklısınız. Ne de olsa demirin yoğunluğu 7.85 gram/santimetreküp gelmektedir. Dolayısıyla su üstünde yüzemez. Örneğin; demir bir parayı atın suyun içine, olduğu gibi dibe batar. Peki bir hamam taşını suyun üstüne koyun bakalım ne olacak? Batmadı değil mi? Neden acaba? Sorunun cevabı basit aslında. Taşın içinde bulunan havanın yoğunluğuyla beraber taşın kendi yoğunluğunun ortalaması suyun yoğunluğundan daha azdır. Bu yüzden taş batmadan su üstünde yüzer.
İşte tüm gemilerin yüzme prensibi böyledir. Gelelim denizaltılara!
Statik Olarak Dalma
Bir denizaltı normal bir tekne gibi su üstünde yüzebilmektedir aslında. İlginç olan nasıl suyun içine dalış yaptığıdır. Bunun nedeni, denizaltiların yoğunluklarını içlerine su alarak değiştirebilmeleridir. Su sarnıçlarında hava olduğu zaman, denizaltının yoğunluğu suyunkinden daha azdır ve denizaltı yüzeye doğru çıkar.
Safra tanklarına su dolduğu zaman ise denizaltının yoğunluğu suyun yoğunluğuna eşit veya daha fazla duruma geçer. Bu ise denizaltının dibe dalmasına yol açar.

Hiç yorum yok: